Publicatie Master Kunsteducatie jaar 1

https://player.vimeo.com/video/167777680″ width=”640″ height=”360″ frameborder=”0″ webkitallowfullscreen mozallowfullscreen allowfullscreen></iframe

 

Mei 2016, publicatie over de stelling: ‘De educatieve en de artistieke praktijk kunnen elkaar versterken’.

Kroontjespen, inkt, montage.

Soms zou ik willen tekenen zoals ik uitleg en zou ik willen uitleggen zoals ik teken. Dit uitgangspunt heb ik genomen om deze stelling te onderzoeken. Voor mij zijn dit twee hele verschillende werkwijzen en ik was benieuwd of ze elkaar echt kunnen versterken.

Als beeldend docent leg ik veel uit. Vaak gaat dat over materiaaltechnische zaken, maar regelmatig ook over hedendaagse of historische kunst. Hier zit altijd een logische opbouw in. Als ik teken ben ik met een andere opbouw bezig, eentje die veel meer van de hak op de tak gaat. Ik ben erachter gekomen dat het uiteindelijk lastiger is om uit te leggen zoals ik teken, dan andersom, want uiteindelijk zit er alsnog een logische opbouw in tekst met een duidelijk begin en eind.

Toch denk ik dat de educatieve en artistieke praktijk elkaar wel kunnen versterken. Een uitleg over hóe je iets maakt, wordt pas duidelijk áls je iets maakt. Ook tijdens het maken kun je tegelijkertijd laten zien en uitleggen hoe iets in elkaar zit of hoe de techniek werkt. Op deze manier kun je direct laten zien én laten ervaren wat bijvoorbeeld de inkt doet, zodra je de kroontjespen op papier zet.

Zie voor alle publicaties: http://dekunstvankunsteducatie.nl/